WinWin Psychology Blogindlæg

Hva’ vil du være når du bliver stor?

Jeg er jo så heldig at jeg bruger mine hverdage sammen med vores fantastiske ungdom, mere præcist så underviser jeg HHX-elever i psykologi og erhvervsret.
Og mine hverdage er aldrig kedelige, heller ikke i dag! Jeg havde fornøjelsen af en ung mand, som nok var lidt udfordret på mandagens første lektion og ikke nødvendigvis havde fået prioriteret læsning i mit fag helt så højt som anbefalet. Af moralske grunde kunne jeg selvfølgelig ikke drømme om at nævne ham ved navn her, så lad os bare kalde ham for…. Youth, i denne historie.
Efter på bedste humoristiske vis at have konstateret morgens udgangspunkt, spørger jeg ”Hva’ vil du gerne være når du bliver stor Youth?”. Han svarer mig med et overbærende smil ”jamen jeg er jo stor Winnie”, hvilket jeg jo må give ham ret i, knægten er nok passeret over 10 cm mere end mine egne 180 cm. Men det var nu mere hans efterfølgende bemærkning, jeg har funderet over: ”Jeg vil have et sabbatår!… for der er så mange valg at jeg ikke ved hvad jeg skal vælge”. Det i sig selv lyder jo som et ret godt valg, for jeg tror ikke vi ”voksne” rigtigt kan sætte os ind i, hvad valg-overfloden gør ved vores unge. Vi kan ikke lave om på det, valgende er der, men vi kan måske prøve at se lidt mere nuanceret på hvad det vil sige at være ung i dag.
Personligt har jeg stadig ikke helt fundet ud af hvad jeg vil være når jeg bliver stor, selv om jeg absolut ikke håber jeg bliver større. Jeg har været flittig, et par kandidatgrader er kommet i min ”rygsæk”, masser af erfaring, og efter adskillige forskellige typer jobs, må jeg indrømme at undervisning passer mig fantastisk. Men min karriererejse har da på ingen måder været målrettet, nærmere som en tilfældig flagren imellem muligheder, elsket og forfulgt, men på ingen måder efter samfundets målrettede forventninger. Og jeg er vokset op i en familie, hvor der har eksisteret erhvervstraditioner, forventninger til hvad man gør ”i vores familie”, som så mange andre på min alder. Så hvordan skulle jeg dog kunne forvente at den unge hr. Youth ved hvad han vil være når han bliver ældre? For hans og den øvrige ungdom kan tage lige præcis de valg de vil, ja det forventes faktisk af dem. Og når alle valg er frie, så er det også den enkeltes byrde at vælge rigtigt. De traditioner der guidede min generationer i vores valg, eksisterer ikke længere. Der er ”frit valg” og hvis det unge menneske ikke lykkedes med det som i vores samfund vægtes som succes, ja så er der dømt ”egen skyld”, for man kunne jo bare have valgt bedre. Så det jeg ser i min hverdag, er nogle herlige unge mennesker, der kæmper det bedste de kan for at forstå hvad de rigtige valg er. De vælger ikke let, for de alene bære byrden af forkerte valg. Personligt er jeg glad for at jeg ikke havde helt det samme antal valg i ”de gamle dage”, for det lyder som en overvældende mængde information at håndtere. Jeg tænker det er okay ikke at vide hvad man gerne vil være, når man bliver stor, når bare man prøver at forholde sig til hvad man vil gøre eller være lige nu.
 Winnie L Kjelsgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.