WinWin Psychology Blogindlæg

Sover du godt… og nok?

Vi har hygiejne kurser for folk der arbejder med mad. Vi lærer vores børn om tandhygiejne og minder vores teenagere om at bad og tandbørstning øger deres chancer for social succes hos det modsatte (eller foretrukne) køn…. Men når jeg nævner begrebet ”søvnhygiejne” er det sjældent at mine medmennesker kender til det.

Jeg har en del samtaler med mennesker, som på den ene eller anden måde ikke har det særlig godt. Det kan være i forbindelse med mit firma WinWin Psychology, eller i forbindelse med mit arbejde som coach og underviser på en ungdomsuddannelse. Uanset hvor og hvornår jeg har disse samtaler, så er der et element, der altid indgår i den første samtale – jeg spørger altid ”hvordan går det med din søvn?”

Det er min vurdering at i 80-90% af alle disse samtaler, svarer mennesket overfor mig at han/hun enten sover dårligt, ikke får nok søvn, har svært ved at falde i søvn eller ofte vågner i løbet af natten. Søvn er essentielt for et godt mentalt helbred og det er videnskabeligt veldokumenteret at allerede efter 14 dages dårligt søvnmønster, er der en tydelig stigning i risikoen for at udvikle fx en depression.

Sover du godt og nok, behøves du ikke tænke mere over din søvnhygiejne – der er ingen grund til at ændre på noget der fungerer!…. men sover du knap så godt eller nok, er der nogle simple vaner du kan ændre på, for at øge chancerne for et bedre natteliv.

For det første: Sengen er KUN til SØVN og SEX! … har du svært ved at sove godt og nok, så må din hjerne og krop ikke ubevidst forbinde sengen til andet end de to formål. Så intet tv i soveværelse, ingen brug af mobiltelefonen eller andet IT, ikke en bog eller andet læsestof. Hvis du har en (eller flere) vaner med at lave andet i sengen end søvn og sex, så vil det tage noget tid, før du får aflært ubevidst at forbinde sengen med andet end de to formål… så vær vedholdende, konsekvent og tålmodig.

For det andet: INGEN elektronik efter sengetid!…. hvis du i løbet af natten lige vil tjekke mobilen eller andet, når nu du alligevel er vågen, så bliver det svære at falde i søvn igen. Hvis du har ligget uden at kunne falde i søvn alt for længe, så stå op, drik et glas vand, sid i køkkenet og ked dig uden at lave noget og når du har kedet dig længe nok, så prøv at gå i seng igen. Du kan ikke fremtvinge at sove, du kan træne fx meditation så det bliver nemmere, men det tager den tid det tager og det tager længere tid, hvis du beslutter dig for ”ikke at kede dig”.

For det tredje: Motion før sengetid er en DÅRLIG IDE!…. du sender det forkerte signal til din krop og hjerne, hvis du motionerer lige før sengetid. For motion (også gåture med hunden) er at sætte gang i kroppen, mens søvn er at lade kroppen og hjernen falde til ro – vi er ikke robotter der bare kan skifte mode, så tag nu lige og vis din krop og hjerne den respekt at give dem tid til at skifte fra ”gang i den” til ”ikke gang i den”.

Hvis det står rigtig skidt til med din søvn, så skal du faktisk begynde at geare ned allerede 3 timer før sengetid. At sove godt kan for mange være en helt almindelig indlæringsproces, noget hvor man skal øve sig på den rigtige adfærd. Og præcis som i en sportsgren bliver vi ikke dygtige til det, før vi har øvet os rigtig længe.

”Men hvad nu hvis tankerne flyver rundt i hovedet på en, når jeg skal sove”, tænker du måske! Og det gør de hos mange, for alt for mange er alt for stressede, så det er en naturlig reaktion i hovedet på os. Ja hvad gør du så! Du øver dig på at lægge mærke til hvordan luften strømmer ind i din krop ved indånding og hvordan affaldsstofferne forlader din krop ved udånding…. Og hver gang du bliver opmærksom på at du er kommet til at tænke på noget andet, vender du tilbage til denne samme (keeeeedelige) opmærksomhed på din vejrtrækning. Du kan ikke styre at tanker ikke må komme ind i dit hoved, men du kan træne at lade dem flyve ud igen, når du bliver opmærksom på dem. Det er noget der kan tage lang tid, det er kedeligt, men det virker!

Godnat og sov godt!

Winnie Ladefoged Kjelsgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.