WinWin Psychology Blogindlæg

Fornøjelsen ved at gå glip af noget!

Indrømmet, der er ret meget jeg ikke har styr på! Jeg har aldrig set et afsnit af ”Game of Thrones”, ”Badehotellet”, eller et af disse sociale eksperimenter med unge næsten-nøgne mennesker, og det er mange år siden jeg sidst så et afsnit af X-faktor, fordi jeg i den grad ikke gider spilde min fritid på mennesketyper som Thomas Blachman, …… der er meget jeg ikke har styr på, fordi jeg vitterlig ikke har styr på det … og jeg ved godt det er politisk ukorrekt at indrømme at jeg indimellem nyder at gå glip af alle beskederne på Forældreintra (… uhh… dårlig mor-uden-filter…. )

Der har længe eksisteret forkortelsen FOMO (Fear Of Missing Out), hvilket oversat til dansk handler om angsten for at gå glip af noget. Det er især relateret til at være aktiv på de sociale medier, men i disse stress-epidemi-tider, kan man godt fristes til at tænke at det også er i det vanlige liv, at vi har for travlt med ikke at gå glip af noget.  I sidste weekend hørte jeg så at der er kommet en ny forkortelse – JOMO – der som et modstykker er Joy Of Missing Out…. eller oversat til jordnært jysk, fornøjelsen ved ikke at være med på det hele …  også bliver en halvgammel bondeknold som mig jo lidt glad i låget, for pludselig er jeg en snert ”trendy”, bare fordi jeg hellere vil grave huller i min have end at gå til diverse messer, udstillinger og hvad man nu ellers kulturelt ikke burde gå glip af i min alder.

Jeg bruger mit hoved rigtig meget hver dag på arbejde – jeg skal forholde mig til ca. 150 forskellige elever i 8 klasser, undervise i to fag på fire forskellige bekendtgørelser og ellers følge med i diverse koordineringer med kollegaer mv. – et, som hos så mange andre mennesker, skønt men til tider ganske overvældende arbejde. Derfor vælger jeg med omhu, hvad jeg ellers vil byde mit hoved, når jeg ikke er på arbejde. Jeg får ikke fulgt med i alle nyheder og samfundsudviklinger, der er simpelthen for mange informationer, og selv om det ikke altid er en fornøjelse, så fravælger jeg ofte at vide hvad jeg burde vide mere om. Jeg prøver heller ikke på at redde verdner i min fritid, jeg redder små verdner … eller hjælper i hvert fald på vej, når jeg er på arbejde, så det frivillige arbejde jeg yder, gør jeg for mig selv og mine børn – jeg træner volleyball, fordi det er kvalitetstid med familien …. Jeg ser Starwars film i biografen, fordi det er fedt at gøre med familien og jeg spiller beachvolley, fordi det er fedt at gøre, primært for mig selv….. og ellers nyder jeg at gå glip af en masse, også selv om det betyder at jeg ikke er verdens mest trendy person, eller den mest socialt engagerede kollega, eller verdens bedste ven…. Jeg dyrker JOMO, fordi jeg har FOMO for at gå glip af tid med mine børn, mens de stadig bor hjemme og gider tid med mig – Jeg dyrker JOMO, fordi jeg har FOMO for at glemme hvorfor jeg faldt for min mand, så jeg vil heller være sammen med ham end se en masse crap i tv og sidst men ikke mindst dyrker jeg JOMO, fordi jeg har FOMO for at misse livet, mens jeg stadig er i live… og for mig er livet især at se noget gro, i haven som blandt mine medmennesker!

(også har jeg vist også være rigelig trendy med JOMO og FOMO for denne gang)

Må I gå glip af en masse derude, og nyde det!

Winnie Ladefoged Kjelsgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.