WinWin Psychology Blogindlæg

Er det trøst du spiser lige nu?

Rigtig mange af os kender til det at trøste os med mad, sikkert af forskellige årsager, men at vurdere på udviklingen af det gennemsnitlige BMI tal, så må det være et forholdsvis udbredt fænomen.

Jeg har tidligere jævnligt benyttet mig af trøstespisning som coping strategi, primært når jeg var ensom, men de seneste par år er jeg heldigvis blevet klogere, så min ”vinter isolering” primært vedligeholdes ved hygge og rødvin i godt selskab.

Tilbage i 2014 introducerede min kontakt-professor ved Walden University mig og mine medstuderende for teorien om kærlighedens 5 sprog af Gary Chapman. Det er ikke en videnskabeligt valideret teori, men den havde tilsyneladende tilstrækkelig med ”mening” til at min ellers ret så videnskabeligt stringente Dr. Soli mente vi skulle stifte bekendtskab med den. Helt grundlæggende handler den om at vi mennesker kan opleve os elsket på fem forskellige måder, samt at vi har en foretrukken måde at føle os elsket på. Teorien var oprindeligt udviklet til at støtte par i at forstå hinanden, men den kan helt sikkert også inspirere til at forstå andre relationer, som burde indeholde kærlighed.

Helt grundlæggende mener Chapman at vi kan opleve os elsket ved:
1. Anerkendende ord – dvs. de ord vi hører får os til at føle os elsket.
2. Tid til hinanden – dvs. at vi prioriterer at bruge dedikeret tid sammen og ikke være distraheret af fx mobilen.
3. At modtage gaver – og det er ikke et krav, at gaverne er dyre, men at de gives med omtanke og omsorg.
4. Tjenester – dvs. at man oplever at der gøres noget for en, at man bliver hjulpet med bl.a. praktiske ting.
5. Fysisk berøring – gode gammeldags krammer mv.

For et par år siden fik jeg genopfrisket Chapmans teori, fordi jeg fik bogen på dansk og det har været en ganske sjov genopfriskning, for hvor jeg tidligere brugte teorien på klienter kiggede jeg nu på mig selv i forhold til teorien. Og jeg må konstatere at mine børn har ret, når de på hjerteligste vis sammenligner mig med hunden – for mit primære kærlighedssprog er ”fysisk berøring”, skarpt efterfulgt af ”tid til hinanden”, så giv mig en krammer og lidt autentisk opmærksomhed og jeg bobler begejstret af glæde, præcis som hunden hengivent logre med halen.

Og hvor vil jeg så hen med det – jo for med genopfriskningen af Chapmans teori har jeg opdaget, at jeg trøstespiser når jeg er ensom, og i stedet for en balje vaniljeis, skal jeg bare bede om at få en ordentlig krammer for at kunne ryste tristheden af mig.  Fantastisk viden, der har gjort mine besøg i chokoladeskuffen en hel del sjældnere – og når jeg har fattet hvorfor jeg trøstespiser, er jeg sikker på at der er mange derude som også gennem Chapmans teori, kan blive klogere på dem selv og deres grund til at spise trøst.

Aristoteles: ”At kende sig selv er begyndelsen på al visdom”  

Så længe vi lærer, lever vi 🙂

Winnie Ladefoged Kjelsgaard

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.